Wyzwanie w pieczeniu chleba

Zapraszamy Cię do wzięcia udziału w naszym Wyzwaniu w pieczeniu chleba, zdrowszego odżywania się i produkowania mniejszej ilości odpadów plastikowych! Wyzwanie odbywać się będzie w każdą sobotę o godzinie 8 na naszej facebookowej grupie „Warsztatowa Chyża”

Przepisy na nasze chleby

(pszenno żytni bez ziaren)

(żytni z nasionami)

(pszenno żytni z nasionami)

Chleb biały

(pszenno żytni bez ziaren)

Proporcje na 2 chleby:

  • Mąka pszenna (typ 650): 900 g
  • Mąka żytnia (typ 720): 200 g
  • Sól: 15-18 g
  • Zakwas: 250-300g
  • Woda: 0,7-0,9 l
  • Łyżka miodku z mniszka

 

WSZYSTKIE SKŁADNIKI
KUPISZ W NASZYM SKLEPIE

 

  1. Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy drewnianymi łyżkami.
  2. Dodajemy łyżkę miodku
  3. Następnie dodajemy zakwas
  4. Do miski stopniowo wlewamy ciepłą wodę ok. 0,7 – 0,9 l
  5. Mieszamy dokładnie (to trochę można porównać do zabawy w błotku), a następnie dłonią dobrze napowietrzamy ciasto chlebowe
  6. Odstawiamy ciasto i smarujemy foremki olejem
  7. Nakładamy ok. 740-745g (do ¾ wysokości foremki) i ubijamy widelcem (usuwając w ten sposób „zamknięte bąble powietrza”)


WYRASTANIE CHLEBA

Chleb powinien wyrastać w formie, w ciepłym miejscu przez 8 – 10 godzin. Można przyspieszyć ten proces wkładając formę z ciastem do piekarnika ustawionego na temperaturę 30-32°C na 3-5 godzin. Ciasto koniecznie przykryj ściereczką, aby się zbytnio nie wysuszył. Jeśli korzystamy z szybszego sposobu to po ok. 3 godzinach sprawdzamy stan wyrośnięcia – jeśli tego wymaga, zostawiamy na kolejną godzinę.

Jeśli na powierzchni ciasta pojawią się bruzdy, to znak że trzeba posmarować chleb wodą.
Dobrym sposobem jest ugotowanie tzw. pomadę, wtedy skórka jest jeszcze bardziej chrupiąca (przepis zaczerpnięty od Beaty, stosujemy od niedawna ale jest super!)


PIECZENIE

Nastaw piec na ok. 220 stopni, góra + dół najlepiej bez termo obiegu (bo wysusza) i nastaw minutnik 50 minut i włóż chleb do nagrzanego pieca (140-150 stopni)

Piekarnik możesz otworzyć po upływie pół godziny wcześniej nie radzę, coś może pójść nie tak.

Teraz obserwuj swoje dzieło, piekarniki są różne, czasami wystarczy temperatura 210 stopni a czasem 230. Czasem po pół godzinie należy zmniejszyć do 200 stopni i wręcz przykryć papierem do pieczenia aby chleb bardziej się nie przypiekał.

Nie kiedy trzeba chleb przetrzymać kilka minut dłużej, sam wiesz najlepiej, jaki chleb lubisz, czy bardziej, czy mniej wypieczony.

Każdy kolejny raz zbliża Cię do doskonałości.

Jak wsadziłeś(aś) chleb do pieca to znaczy, że zakwas należy umieścić w lodówce, koniecznie przykryty talerzykiem lub ściereczką Jeśli jednak planujesz pieczenie bochenków kolejnego dnia, zostaw zakwas pod przykryciem na blacie kuchennym.

PRZED KOLEJNYM PIECZENIEM

Zakwas należy ogrzać wyciągając go z lodówki kilka godzin wcześniej. Jeśli jednak zapomnisz, to nic się nie stało- daj mu po prostu więcej czasu na wyrośnięcie.

Nieużywany zakwas w lodówce można przechowywać maksymalnie dwa tygodnie, choć już wtedy chleb będzie mocno kwaśny. Im częściej pieczesz, to zakwas jest „mocniejszy”- lepiej wyrasta.

Kolejną czynnością do wykonania w czasie pieczenia chleba jest przygotowanie rusztu. Po upieczeniu bochenka, niezwłocznie wyciągamy go z formy i kładziemy na kratce/ruszcie, aby ostygnął, odparował, a skórka zrobiła się chrupiąca.

Jeśli chodzi o pierwsze krojenie – najlepiej zrobić to po całkowitym wystudzeniu chleba, ale zupełnie zrozumiałym będzie jeśli nie wytrzymasz. Będzie się on kleił do noża, ale w końcu, to Twój pierwszy chleb! A ten zapach w całym domu…

Jak już dobrnąłeś(aś) do tego momentu możesz być z siebie bardzo dumny(a), bo ja z Ciebie jestem!

Dalej zostało już tylko rozkoszowaniem się bochenkiem domowego chleba. Będzie nam niezwykle miło jeśli zrobisz zdjęcie i wrzucisz na naszą grupę. Bądź z nami jak najczęściej.

Chleb żytni

(żytni z nasionami)

Proporcje na 2 chleby:

  • Mąka żytnia biała (typ 720): 500-520g
  • Mąka żytnia (typ 2000): 240-250g
  • Nasiona:
    – słonecznik i siemię lniane: po 45g
    – sezam i dynia: po 25g
  • Sól: 18-20g (wg upodobań)
  • Zakwas: 300-400g

 

WSZYSTKIE SKŁADNIKI
KUPISZ W NASZYM SKLEPIE

 

  1. Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy drewnianymi łyżkami.
  2. Następnie dodajemy zakwas (zawartość słoiczka)
  3. Do miski stopniowo wlewamy ciepłą wodę ok. 0,8 – 0,9l
  4. Mieszamy dokładnie (to trochę można porównać do zabawy w błotku), następnie mieszamy ręką i dobrze napowietrzamy ciasto chlebowe
  5. Odstawiamy ciasto i smarujemy foremki olejem
  6. Nakładamy ¾ wysokości foremki i ubijamy widelcem (usuwając w ten sposób „zamknięte bąble powietrza”)

WYRASTANIE CHLEBA

Formy z chlebem wstawiamy do piekarnika, temperatura maksymalnie 35°C na ok. 4-4,5 godz. przykrywając ściereczką żeby zbytnio się nie wysuszył (może być z termo-obiegiem)

Możemy również pozostawić chleb, przykryty ściereczką, żeby rósł na blacie kuchennym. Stosując tą metodę musimy pamiętać, że więcej czynników ma wpływ na czas jego wyrastania. Rośnie różnie w zależności od otoczenia od 6 do 10 godzin i to normalne. Pamiętajmy, zakwas to nie drożdże!

Jeżeli korzystamy z piekarnika to po ok. 3 godzinach sprawdzamy jego stan wyrośnięcia. Jeśli tego wymaga, zostawiamy na kolejną godzinę.

Jeśli na powierzchni ciasta pojawią się bruzdy, to znak że trzeba posmarować chleb. Aby to zrobić należy roztrzepać jajko z 3-4 łyżkami wody. Najlepiej uczynić to w słoiczku 0,5l. Posmaruj chleb jajkiem, możesz teraz posypać go tym, czym lubisz. Może to być mak, sezam, czarnuszka, kminek, najlepiej sprawdza się coś drobnego.

PIECZENIE

Nastaw piec na ok. 220 stopni, góra + dół najlepiej bez termo obiegu i nastaw minutnik na 60 minut, włóż chleb do letniego pieca.

Piekarnik możesz otworzyć po upływie pół godziny, wcześniej nie radzę, coś może pójść nie tak jak powinno.

Teraz obserwuj swoje dzieło, piekarniki są różne, czasami wystarczy temperatura 210 stopni a czasem 230. Nie kiedy trzeba chleb przetrzymać kilka minut dłużej, Ty wiesz lepiej jaki chleb lubisz- bardziej czy mniej przypieczony. Próbuj, doświadczaj. Pamiętaj, że za każdym razem będzie coraz lepszy.

Jak wsadziłeś(aś) chleb do pieca to znaczy, że zakwas należy umieścić w lodówce, koniecznie przykryty talerzykiem lub ściereczką Jeśli jednak planujesz pieczenie bochenków kolejnego dnia, zostaw zakwas pod przykryciem na blacie kuchennym.

PRZED KOLEJNYM PIECZENIEM

Zakwas należy ogrzać wyciągając go z lodówki kilka godzin wcześniej, aby zaczął pracować. Jeśli jednak zapomnisz, to nic się nie stało- daj mu po prostu więcej czasu na wyrośnięcie.

Nieużywany zakwas w lodówce można przechowywać maksymalnie dwa tygodnie, choć już wtedy chleb będzie bardziej kwaśny, będzie też wolniej wyrastał. Im częściej pieczesz tym zakwas jest „mocniejszy”

Kolejną czynnością do wykonania w czasie pieczenia chleba jest przygotowanie rusztu. Po upieczeniu bochenka, niezwłocznie wyciągamy go z formy i kładziemy na kratce/ruszcie, aby ostygnął, odparował, a skórka zrobiła się chrupiąca.

Jeśli chodzi o pierwsze krojenie – najlepiej zrobić to po całkowitym wystudzeniu chleba, ale zupełnie zrozumiałym będzie jeśli nie wytrzymasz. Będzie się on kleił do noża, ale w końcu, to Twój pierwszy chleb! A ten zapach w całym domu…

Jak już dobrnąłeś(aś) do tego momentu możesz być z siebie bardzo dumny(a), bo ja z Ciebie jestem!

Dalej zostało już tylko rozkoszowaniem się bochenkiem domowego chleba. Będzie nam niezwykle miło jeśli zrobisz zdjęcie i wrzucisz na naszą grupę. Piecz dużo i bądź z nami jak najczęściej.

Chleb "śpiewany"

(pszenno żytni z nasionami)

Proporcje na 2 chleby:

  • Mąka pszenna biała (typ 650): 500-520g
  • Mąka żytnia (typ 2000): 240-250g
  • Nasiona:
    – słonecznik i siemię lniane: po 45g
    – sezam i dynia: po 25g
  • Sól: 18-20g (wg upodobań)
  • Zakwas: 300-400g (zawartość słoiczka)

 

WSZYSTKIE SKŁADNIKI
KUPISZ W NASZYM SKLEPIE

 

  1. Suche składniki wsypujemy po kolei do miski i mieszamy drewnianymi łyżkami.
  2. Następnie dodajemy zakwas (zawartość słoiczka)
  3. Do miski stopniowo wlewamy ciepłą wodę ok. 0,8 – 0,9l
  4. Mieszamy dokładnie (to trochę można porównać do zabawy w błotku), następnie mieszamy ręką i dobrze napowietrzamy ciasto chlebowe
  5. Odstawiamy ciasto i smarujemy foremki olejem
  6. Smarujemy przygotowane foremki olejem i nakładamy ok. 790-800 g (do ¾ wysokości foremki) i ubijamy widelcem (usuwając w ten sposób „zamknięte bąble powietrza”)

WYRASTANIE CHLEBA

Formy z chlebem wstawiamy do piekarnika, temperatura 27-28°C. Po ok. 3 godzinach sprawdzamy jego stan wyrośnięcia. Jeśli tego wymaga, zostawiamy na kolejną godzinę.

Jeśli na powierzchni ciasta pojawią się bruzdy, to znak że trzeba posmarować chleb. Aby to zrobić należy roztrzepać jajko z 3-4 łyżkami wody. Najlepiej uczynić to w słoiczku 0,5l. Posmaruj chleb jajkiem, możesz teraz posypać go tym, czym lubisz. Może to być mak, sezam, czarnuszka, kminek, najlepiej sprawdza się coś drobnego.

Możemy również pozostawić chleb, przykryty ściereczką, żeby rósł na blacie kuchennym. Stosując tą metodę musimy pamiętać, że więcej czynników ma wpływ na czas jego wyrastania. Rośnie różnie w zależności od otoczenia od 6 do 10 godzin, czasem nawet 12 godzin. Pamiętajmy, zakwas to nie drożdże!

PIECZENIE

Nastaw piec na ok. 220 stopni, góra + dół najlepiej bez termo obiegu i nastaw minutnik na 60 minut, włóż chleb do letniego pieca.

Piekarnik możesz otworzyć po upływie pół godziny, wcześniej nie radzę, coś może pójść nie tak jak powinno.

Teraz obserwuj swoje dzieło, piekarniki są różne, czasami wystarczy temperatura 210 stopni a czasem 230. Nie kiedy trzeba chleb przetrzymać kilka minut dłużej, Ty wiesz lepiej jaki chleb lubisz- bardziej czy mniej przypieczony. Próbuj, doświadczaj. Pamiętaj, że za każdym razem będzie coraz lepszy.

Jak wsadziłeś(aś) chleb do pieca to znaczy, że zakwas należy umieścić w lodówce, koniecznie przykryty talerzykiem lub ściereczką Jeśli jednak planujesz pieczenie bochenków kolejnego dnia, zostaw zakwas pod przykryciem na blacie kuchennym.

PRZED KOLEJNYM PIECZENIEM

Zakwas należy ogrzać wyciągając go z lodówki kilka godzin wcześniej, aby zaczął pracować. Jeśli jednak zapomnisz, to nic się nie stało- daj mu po prostu więcej czasu na wyrośnięcie.

Nieużywany zakwas w lodówce można przechowywać maksymalnie dwa tygodnie, choć już wtedy chleb będzie bardziej kwaśny, będzie też wolniej wyrastał. Im częściej pieczesz tym zakwas jest „mocniejszy”

Kolejną czynnością do wykonania w czasie pieczenia chleba jest przygotowanie rusztu. Po upieczeniu bochenka, niezwłocznie wyciągamy go z formy i kładziemy na kratce/ruszcie, aby ostygnął, odparował, a skórka zrobiła się chrupiąca.

Jeśli chodzi o pierwsze krojenie – najlepiej zrobić to po całkowitym wystudzeniu chleba, ale zupełnie zrozumiałym będzie jeśli nie wytrzymasz. Będzie się on kleił do noża, ale w końcu, to Twój pierwszy chleb! A ten zapach w całym domu…

Jak już dobrnąłeś(aś) do tego momentu możesz być z siebie bardzo dumny(a), bo ja z Ciebie jestem!

Dalej zostało już tylko rozkoszowaniem się bochenkiem domowego chleba. Będzie nam niezwykle miło jeśli zrobisz zdjęcie i wrzucisz je na naszą grupę. Piecz dużo i bądź z nami jak najczęściej.

Pozdrawiamy i dziękujemy, że jesteś.
Wiesia i Bogdan z ekipą Bieszczadzkich Smaków