Dorota i Wojtek to nasi sąsiedzi ze Smolnika. Są rodzicami szóstki dzieci. To młodzi ludzie z pasją. Pracują na gospodarstwie, gdzie hodują krowy, cielaczki i wytwarzają sery.
Dla Wojtka „konikiem” są konie pociągowe. Dorota znajduje czas, żeby realizować się i wytwarzać przeróżne rzeczy z drewna, począwszy od malutkich breloczków po portrety.
Dziadkowie Wojtka w latach 60 przyjechali za pracą do dzikich Bieszczad. Natomiast ojciec hodował owce, krowy i całe lato wyrabiał świeże sery podpuszczkowe.
Teraz Wojtek i Dorota wspólnie kultywują tę tradycję. Ich sery wprowadziliśmy do naszego sklepu internetowego, ale będąc w Smolniku, możecie sery zakupić bezpośrednio u nich w gospodarstwie po wcześniejszym zamówieniu, ponieważ to gwarantuje najlepszą jakość i świeżość sera.
My, jako Bieszczadzkie Smaki, udostępniamy ich sery w naszym sklepie. Dlatego raz w tygodniu świeże sery mogą gościć na Waszych stołach, aby świeżo zrobione i zapakowane próżniowo mogły dotrzeć w każdy zakątek Polski.
Sery podpuszczkowe są robione z krowiego mleka. Jak sama nazwa wskazuje, ser ten powstaje poprzez dodanie do ciepłego mleka podpuszczki, co prowadzi do ścięcia, wytrącenia się białka i utworzenia skrzepu serowego. W określonym czasie sery formują się w koszyczkach. Jednak zanim trafią do koszyczka, wcześniej wzbogacane są o różne dodatki, takie jak suszone pomidory z chilli, bazylię, czosnek niedźwiedzi, orzechy włoskie, miętę, a także wędzone.
Sery są solone, dzięki czemu wydobywa się głębszy smak, ale sól jest również konserwantem. W ten sposób w telegraficzny skrócie powstają sery.
Bardzo ważne jest to, że bieszczadzkie krowy pasą się na łąkach bogatych w zioła, co nadaje serom niepowtarzalny smak.
Wszystkie nasze sery znajdziecie w sklepie internetowym
Sery panner w zalewie/kostce i Sery podpuszczkowe