Przepis na pierniczki świąteczne

pierniczki_1-min

Przepis na pierniczki świąteczne

Składniki:
2 szkl. Mąki pszennej
2 łyżki miodu
2/3 szkl. Cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczanej
10 g przyprawy do pierników
2 łyżki masła
1 jajko
2-4 łyżki ciepłego mleka

 

Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać- posiekań nożem. Siekać i kolejno dodawać pozostałe składniki, cukier, sodę, przyprawy, kolejno masło, jajko i stopniowo mleko, tak aby ciasto nie było zbyt rzadkie i klejące.
  • Dokładnie wyrobić ręką ok.10-12 minut aż ciasto będzie błyszczące.
  • Następnie rozwałkować na posypanej stolnicy na placek grubości 4-5 mm.
  • Wykrawać foremkami, układać na blasze wyłożonej papierem.
  • Piec w piekarniku w temperaturze 180-190 st.C około 12-15 minut, uzależnione od grubości.
  • Smakują doskonale same, pudrowane lub lukrowane.

 

Produkty w naszym sklepie www:

  • Abyście mogli stworzyć magiczny smak świąt w swoich domach, oferujemy Wam autorską mieszankę przypraw do pierników od Wiesi, dostępną w naszym sklepie – Przyprawę do piernika kupisz w naszym sklepie
  • Jeśli jednak czas lub umiejętności piekarnicze nie są Wam sprzymierzeńcem, nie martwcie się! Gotowe do spożycia Bieszczadzkie pierniczki

Przeczytaj również

Parzenie wędlin

Istnieje wiele szkół dotyczących parzenia wędlin. My osobiście, jeśli parzymy

W naszej spiżarni