Przepis na pierniczki świąteczne
Składniki:
2 szkl. Mąki pszennej
2 łyżki miodu
2/3 szkl. Cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczanej
10 g przyprawy do pierników
2 łyżki masła
1 jajko
2-4 łyżki ciepłego mleka
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać- posiekań nożem. Siekać i kolejno dodawać pozostałe składniki, cukier, sodę, przyprawy, kolejno masło, jajko i stopniowo mleko, tak aby ciasto nie było zbyt rzadkie i klejące.
- Dokładnie wyrobić ręką ok.10-12 minut aż ciasto będzie błyszczące.
- Następnie rozwałkować na posypanej stolnicy na placek grubości 4-5 mm.
- Wykrawać foremkami, układać na blasze wyłożonej papierem.
- Piec w piekarniku w temperaturze 180-190 st.C około 12-15 minut, uzależnione od grubości.
- Smakują doskonale same, pudrowane lub lukrowane.
Produkty w naszym sklepie www:
- Abyście mogli stworzyć magiczny smak świąt w swoich domach, oferujemy Wam autorską mieszankę przypraw do pierników od Wiesi, dostępną w naszym sklepie – Przyprawę do piernika kupisz w naszym sklepie
- Jeśli jednak czas lub umiejętności piekarnicze nie są Wam sprzymierzeńcem, nie martwcie się! Gotowe do spożycia Bieszczadzkie pierniczki