Kiedy drzewa przybiorą odcienie czerwieni, żółci i pomarańczu, a dno lasu wypełniają skrzypiące pod nogami opadające, kolorowe liście pragniemy zaprosić Was na na niezwykłe spotkanie w Smolniku pod hasłem RYDZOBRANIE! Spotkanie odbędzie się 14 października 2023
Jako, że chcemy pobyć z Wami i porozmawiać z każdym z Was z osobna ograniczyliśmy ilość miejsc do 30 osób. Wydarzenie jest biletowane, bilety do nabycia na naszej stronie internetowej w cenie 100zł/os, zostawiamy tutaj link: https://bieszczadzkiesmaki.pl/…/warsz…/rydzobranie-2023/
Ramowy program Rydzobrania:
9:30 -11:00 – Spotkanie w Smolniku, powitanie, kawusia/herbata z drożdżówka, konkurs
11:00-15:00 – wyjście na Rydzobranie do lasu,
15:00 – Powrót do chyży na gorący obiad przy ognisku,
16:00 – Czyszczenie i smażenie rydzów, konkurs
Około 18:00 – Koniec spotkania
SZCZEGÓŁOWE INFORMACJE O WYDZARZENIU:
Przed wyjściem do lasu:
– Kawa lub herbata
– Drożdżówka z serem lub śliwką
Po powrocie – obiad:
– Danie główne – niespodzianka! Przygotowywane przez naszego gościa specjalnego Krzysztofa Gintera wieloletniego znanego kucharza, obecnie współpracującego z firmą BISTRO RENT z Rzeszowa. Bohaterem dania będą oczywiście RYDZE, zaręczamy, że w tej formie będziecie zajadali je po raz pierwszy.
Poza tym, tradycyjnie:
– Wegański bigos
– Dla mięsożerców bigos z kiełbasą
– Bagietki + chleb 3 rodzaje
– Rydze i inne smażone grzyby
– Rydze w sosie pomidorowym
– Ziemniaczki z ogniska z masełkiem czosnkowym lub zwykłym
Wszyscy chętni otrzymają przepisy na rydze:
– W zalewie octowej
– Rydze w pomidorach
– Smażone rydze
Konkursy / Zabawy:
Podczas tego wyjątkowego spotkania czekają na Was różnorodne zabawy i konkursy – szczegóły pozostawiamy tajemnicą, ale możemy zdradzić, że każdy z tych konkursów będzie ściśle związany z grzybami i Rydzobraniem
Co warto zabrać ze sobą?
– kalosze lub buty górskie
– długie spodnie + na przebranie
– dodatkową koszulkę, bluzę
– kurtkę przeciwdeszczową
– mały nożyk
– koszyk na grzyby/wiaderko
BILETY – Ilość dostępnych miejsc została ograniczona do maksymalnie 30.
Jak to mówią “rudy rydz, lepszy niż maślaczek, mam na rydza smaczek”, zapraszamy do Smolnika już 14 października!