Pancake to amerykańskie puszyste naleśniki przygotowywane z dodatkiem sody oczyszczonej. To szybki i pyszny sposób na słodkie śniadanie lub kolacje. Przepis jest prosty i wymaga użycia składników dostępnych w każdym domu, takich jak mąka, jaja, soda, proszek do pieczenia, maślanka lub kefir i masło. Robi się je błyskawicznie, są pulchne i przepyszne.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej (ok. 150-160g)
- 1 duże jajo
- 3/4 szklanki mleka, kefiru lub maślanki (w cieście na zdjęciach użyliśmy kefiru) (185 ml)
- 40 g roztopionego masła (przestudzonego) lub oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier wanilinowy lub waniliowy do smaku
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Dodać wszystkie suche składniki i wymieszać. Dodać masło, mleko lub kefir i jajo.
Mieszać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron.
Pancake po upieczeniu ułóż w stos i udekoruj konfiturą jagodową LINK
Smacznego!