Pancake z konfiturą jagodową

pancake-przepis-konfitura-jagodowa-803278

Pancake to amerykańskie puszyste naleśniki przygotowywane z dodatkiem sody oczyszczonej. To szybki i pyszny sposób na słodkie śniadanie lub kolacje. Przepis jest prosty i wymaga użycia składników dostępnych w każdym domu, takich jak mąka, jaja, soda, proszek do pieczenia, maślanka lub kefir i masło. Robi się je błyskawicznie, są pulchne i przepyszne.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej (ok. 150-160g)
  • 1 duże jajo
  • 3/4 szklanki mleka, kefiru lub maślanki (w cieście na zdjęciach użyliśmy kefiru) (185 ml)
  • 40 g roztopionego masła (przestudzonego) lub oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier wanilinowy lub waniliowy do smaku

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski. Dodać wszystkie suche składniki i wymieszać. Dodać masło, mleko lub kefir i jajo.

Mieszać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.

Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron.

Pancake po upieczeniu ułóż w stos i udekoruj konfiturą jagodową LINK

Smacznego!

Przeczytaj również

W naszej spiżarni