Przepisy Rydzobranie 2023

rydz4-min

Zalewa do grzybów

3,5 szklanki wody

1 szklanka octu

¼ szklanki cukru

2 łyżki soli

Liście laurowe 2-3 szt., ziele angielskie 5 szt., mała cebula pokrojona w piórka

Zalewę zagotować, przestudzić, zalać obgotowane grzyby w soli ułożone w słoiczkach.

Ilość zalewy uzależniona od ilości grzybów

Grzyby wrzucamy do wrzącej, osolonej wody w małych ilościach przez 4-5 minuty

 

Rydze w pomidorach- trochę na wyczucie z ilościami składników

„Durszlak” rydzów- dość duże sitko

5 średnich papryk

3 łyżki koncentratu pomidorowego

½ kg cebuli

Sól, pieprz do smaku

Rydze wrzucić do wrzącej osolonej wody,  gotować 4-5 minuty

Cebulę pokroić w piórka zeszklić, smażyć na patelni, przełożyć do garnka

Paprykę pokroić w paski, podsmażyć przełożyć do cebuli

Obgotowane rydze pokroić w paski, połączyć z cebulą i paprykę

Dosmakować solą i pieprzem do smaku

Zalewa:

1 szklanki wody

5 łyżek octu

3 łyżki cukru