Zalewa do grzybów
3,5 szklanki wody
1 szklanka octu
¼ szklanki cukru
2 łyżki soli
Liście laurowe 2-3 szt., ziele angielskie 5 szt., mała cebula pokrojona w piórka
Zalewę zagotować, przestudzić, zalać obgotowane grzyby w soli ułożone w słoiczkach.
Ilość zalewy uzależniona od ilości grzybów
Grzyby wrzucamy do wrzącej, osolonej wody w małych ilościach przez 4-5 minuty
Rydze w pomidorach- trochę na wyczucie z ilościami składników
„Durszlak” rydzów- dość duże sitko
5 średnich papryk
3 łyżki koncentratu pomidorowego
½ kg cebuli
Sól, pieprz do smaku
Rydze wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować 4-5 minuty
Cebulę pokroić w piórka zeszklić, smażyć na patelni, przełożyć do garnka
Paprykę pokroić w paski, podsmażyć przełożyć do cebuli
Obgotowane rydze pokroić w paski, połączyć z cebulą i paprykę
Dosmakować solą i pieprzem do smaku
Zalewa:
1 szklanki wody
5 łyżek octu
3 łyżki cukru