Bułeczki pszenne na zakwasie i drożdżach

_N802881

Dzisiaj mamy dla Was przepis na pyszne, pszenne bułeczki na zakwasie z dodatkiem drożdży. Te bułki to dobry pomysł na wykorzystanie nadmiaru zakwasu, ale także na urozmaicenie śniadań lub kolacji.

 

Składniki:

  • mąka pszenna typ 500 – 500 g
  • drożdże 15-20 g
  • zakwas 70-80 g
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 80 g mleka
  • 160 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  •  kurkuma na czubku łyżeczki

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie: 

 

Zaczyn:

Do miski dodajemy:
  • 2-3 łyżki mąki,
  • drożdże,
  • zakwas,
  • cukier,
  • mleko
  • część wody

Całość wymieszać do uzyskania konsystencji kwaśnej śmietany. odstawić do wyrośnięcia (około 20-30 minut)

Ciasto:

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pracujący zaczyn, jajko, kurkumę, sól i resztę wody
Wyrobić ciasto żeby było sprężyste, gładkie, lśniące i elastyczne ( ręcznie, przy użyciu robota- technika dowolna)
Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką (około godzinę lub  do podwojenia objętości)

 

Pieczenie:

Piekarnik nagrzać do 240 stopni.
Bułeczki piec przez 7-9 minut, aż się zarumienią.

 

Smacznego! 

 

 

Chwilowa przerwa
w produkcji serów

W Smolniku szykujemy się na przyjście cielaków, więc dajemy krowom zasłużony odpoczynek. 

To ostatnia okazja do zakupu naszych serów przed przerwą spowodowaną cieleniem krów. Zamawienia przyjmujemy do wyczerpania zapasów.