Dzisiaj mamy dla Was przepis na pyszne, pszenne bułeczki na zakwasie z dodatkiem drożdży. Te bułki to dobry pomysł na wykorzystanie nadmiaru zakwasu, ale także na urozmaicenie śniadań lub kolacji.
Składniki:
- mąka pszenna typ 500 – 500 g
- drożdże 15-20 g
- zakwas 70-80 g
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 80 g mleka
- 160 g wody
- 1 łyżeczka soli
- kurkuma na czubku łyżeczki
Przygotowanie:
Zaczyn:
Do miski dodajemy:
- 2-3 łyżki mąki,
- drożdże,
- zakwas,
- cukier,
- mleko
- część wody
Całość wymieszać do uzyskania konsystencji kwaśnej śmietany. odstawić do wyrośnięcia (około 20-30 minut)
Ciasto:
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pracujący zaczyn, jajko, kurkumę, sól i resztę wody
Wyrobić ciasto żeby było sprężyste, gładkie, lśniące i elastyczne ( ręcznie, przy użyciu robota- technika dowolna)
Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką (około godzinę lub do podwojenia objętości)
Pieczenie:
Piekarnik nagrzać do 240 stopni.
Bułeczki piec przez 7-9 minut, aż się zarumienią.
Smacznego!