Serce nam się raduje na myśl o tym, że pod tą bezkresną śnieżną kołderką, szykuje się do wzrostu nasze bieszczadzkie “zielone złoto” czyli czosnek niedźwiedzi. Już się nie możemy doczekać pierwszych zbiorów! I tego, gdy pierwszy słoiczek naszego pesto będzie mógł wyruszyć w świat, zgodnie z Waszym życzeniem!
O znakomitych właściwościach czosnku, długo by się rozpisywać, warto jednak przypomnieć o tych najważniejszych – wspomaga wątrobę w procesie odtruwania organizmu, zmniejsza lepkość krwi, a tym samym zapobiega miażdżycy, udarom, zawałom serca i chorobie wieńcowej. Działa jako silny przeciwutleniacz, dzięki czemu czosnek niedźwiedzi znalazł zastosowanie w medycynie naturalnej, gdyż jest stosowany do zapobiegania i leczenia chorób nowotworowych. Działa także bakteriobójczo – nie zaburza ani nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej układu pokarmowego. Składniki zawarte w czosnku wzmacniają jego działanie w zwalczaniu bakterii, wirusów i grzybów chorobotwórczych. Jednym słowem – samo zdrowie!
Pragniemy przypomnieć Wam nasz niezawodny przepis na makaron z pesto z czosnku niedźwiedziego. Podbija on najbardziej wybredne podniebienia! Jeśli jesteś miłośnikiem naturalnych składników i lubisz kuchnię wegetariańską, masz ograniczoną ilość czasu, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie.
Makaron z pesto z czosnku niedźwiedziego
(czas przygotowania ok. 20 minut)
Składniki:
-
400 g makaronu o dowolnym kształcie:)
-
5-6 łyżek naszego pesto z czosnku niedźwiedziego
-
3-4 mięsiste pomidory
-
15-20 dkg uprażonego słonecznika
-
ser tarty wg. uznania, parmezan, mozzarella itp
-
duża szczypta oregano, tymianku
Przygotowanie
- zagotowujemy wodę w dużym garnku
- w dłoniach rościeramy oregano i tymianek, wrzucamy do wody, dodajemy 1-2 łyżki oleju z pesto
- po 1-2 minutach wrzucamy przygotowany makaron
- Na dużej suchej patelni, podprażamy słonecznik (uważając aby się nie przypalił) przekładamy do blendera-rozdrabniamy
- na tą samą patelnię wrzucamy pokrojone w grubą kostkę pomidory, dobrze podgrzewamy, nie rozgotowujymy.
- dodajemy część rozdrobnionego słonecznika, pesto, wybrany ser.
- całość delikatnie mieszamy
- ugotowany makaron al dente, dodajemy do przygotowanego sosu z pesto
- całość ponownie mieszamy
- Podajemy z uprażonym słonecznikiem i startym parmezanem.
Smacznego!