Miodek działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i antyseptycznie. Jest cenionym lekiem na zakażenia, przeziębienia i grypę. Miód z mniszka znajduje zastosowanie w schorzeniach i dolegliwościach związanych z pracą wątroby, dróg moczowych, serca, żołądka czy nerek.
Mamy swój sprawdzony przepis, którym z nieukrywaną radością, dzielimy się, w imię zdrowia!
Miodek z mniszka
Składniki:
- 300 kwiatków mniszka lekarskiego
- woda źródlana 1 litr
- cytryna 1 szt.
- cukier 2 kg
- 2 g kwasku cytrynowego
Przygotowanie:
Zbieramy dobrze rozwinięte kwiaty mniszka i rozkładamy na papierze – czekając, aż wyjdą wszystkie żyjątka.
Następnie zalewamy je wodą źródlaną, cytrynę kroimy na ćwiartki lub plastry i gotujemy 15-20 minut. Odstawiamy całość na 24 h.
Przecedzamy przez sito wyłożone gazą lub organzą.
Dodajemy cukier, kwasek i zagotowujemy, uważając, żeby nam nie wykipiał. I tak na bardzo wolnym ogniu z odkrytym garnkiem, gotujemy 4-5 h.
Powinien mieć złocisto-bursztynowy kolor. W trakcie powolnego gotowania, kilkukrotnie zbieramy tworzącą się białą pianę.
Po tym czasie, gorący przelewamy do czyściutkich słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Miodek gotowy.
Smacznego!