I etap
100 g mąki może być jakakolwiek mąka
100 ml ciepłej przegotowanej wody
Skórka z jednego większego lub dwóch mniejszych jabłek (Jabłko sklepowe umyć i pozostawić na 2 dni na blacie w kuchni aby namnożyły się dobre bakterie)
Wszystko mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką w słoiku 0,7l-0,9l, przykrywamy folią i dziurkujemy wykałaczką żeby dochodziło powietrze. Odstawiamy na około dobę. Zauważycie już po pierwszym dniu bąbelki wokół skórki z jabłka, jak pięknie fermentuje.
II etap
Dodajemy około 50 g mąki, a wody może 20 może 30 ml, tak żeby zakwas był o konsystencji gęstej śmietany. Znów odstawiamy na kolejną dobę.
III etap
Łączenie składników na chleb i wyrabianie zgodnie z przepisami dostępnymi na stronie lub osobistymi przepisami