Zaczęliśmy przedsprzedaż pesto z czosnku niedźwiedziego, czyli naszego kochanego bieszczadzkiego złota!
Już się nie możemy doczekać zbiorów! I pierwszego naleśnika ze świeżym czosnkiem niedźwiedzim! Z tej okazji nie jesteśmy w stanie sobie odmówić przyjemności podania Wam przepisu, na najpyszniejsze naleśniki na świecie!
Ciasto naleśnikowe:
- 2 jajka
- 20 dkg mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- sól do smaku
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy na jednolitą gładką ciecz. Odstawiamy na pół godziny i smażymy.
Farsz:
- Biały ser twarogowy
- Czosnek niedźwiedzi najlepiej świeże liście (może być mrożony lub w formie pesto)
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- Sól, pieprz do smaku, gałka muszkatołowa (wg uznania)
Przygotowanie
1. Miksujemy ser biały z jogurtem na gładką masę i przyprawami, dodajemy czosnek zmiksowany osobno.
2. Mieszamy, doprawiamy pieprzem, solą i gałką opcjonalnie.
3. Zwijamy naleśniki z farszem serowym, podsmażamy na patelni lub w naczyniu żaroodpornym w piekarniku.
I oto są! Prawdopodobnie najlepsze naleśniki jakie zrobisz!
Smacznego!